Rouw- & verliesverwerking

 

Rouwverwerking en verliesverwerking

Rouwen doen wij om verschillende redenen, bijvoorbeeld als een dierbare is overleden, maar ook rouwen wij om een verbroken relatie zoals een echtscheiding, verhuizing, baanverlies etc. In dit verhaal over rouwen richt ik mij meer op het rouwen over een overleden dierbare maar rouwen doen wij natuurlijk om vele redenen. Wanneer is ons rouwproces niet meer normaal en wordt het gecompliceerd? Dit is moeilijk te bepalen. Elk rouwproces gaat gepaard met verschillende stadia zoals bijvoorbeeld ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding maar iedereen verwerkt het toch op eigen unieke wijze. Lees meer over Rouwverwerking.

Gecompliceerde rouw

Wanneer moeten wij ons zorgen maken? Als er sprake is van rouwproblematiek, spreken we over een chronisch beloop (minimale duur van zes maanden). Wij gaan dan al langere tijd ons verlies uit de weg of zijn er juist teveel mee bezig.

Allereerst kunnen wij gevoelens en gedachten over het verlies onderdrukken, bijvoorbeeld omdat wij angstig zijn voor wat er gaat gebeuren als we het toelaten – of omdat wij het gewoonweg te pijnlijk vinden om door te laten dringen wat het verlies voor ons betekent.

Het kan ook voorkomen dat wij specifieke plaatsen vermijden, zoals het graf van een dierbiere of foto’s. Ook komt het voor dat wij herinneringen aan bepaalde gebeurtenissen wegstoppen of onderdrukken, zoals bijvoorbeeld over de uitvaart.

Het kan ook zo zijn dat wij juist heel erg met het verlies bezig zijn en juist vermijden hier niet aan te denken. We kijken dan bijvoorbeeld heel vaak naar de foto’s en gaan elke dag naar het graf toe omdat wij geen afstand van de overledene durven te nemen of denken dat dit niet mag of hoort.

Behandeling

Herken jij je in het bovenstaande? Heb je het rouwen vooral vermeden? In de behandeling zal je geleidelijk aan de confrontatie aangaan met je verlies. Belangrijkste doelen zijn het weer op gang brengen van de verwerking ervan en te ervaren dat je beter in staat bent om de confrontatie aan te gaan met de gevoelens, gedachten, concrete plaatsen en herinneringen die met jouw verlies te maken hebben.

Wanneer je juist teveel bezig bent met rouwen, gaan we onderzoeken op welke manier je geleidelijk aan iets minder met je verlies bezig kan zijn op een wijze die nog steeds recht doet aan de betekenis die je dierbare of bijvoorbeeld je baan heeft voor jou. Er komt zo steeds meer ruimte om ook met andere dingen bezig te zijn en weer verder te kunnen.

Chantal Rooth, psycholoog Hoofddorp kan je hulp bieden bij rouw- en verliesverwerking.