Trauma's

 

Trauma’s

Een trauma ontwikkel je na een ingrijpende meestal schokkende ervaring die zowel jezelf kan zijn overkomen of dat jij er getuige van was. De gebeurtenis riep intense angst, gevoelens van machteloosheid en/of walging bij je op. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een verkeersongeluk, overval, inbraak of een natuurramp. Maar ook een plotseling ontslag of echtscheiding kan je wereld ineens op zijn kop zetten.

Het is goed mogelijk dat je geruime tijd na de gebeurtenis nog hier flink last van hebt. Je kan je meer gespannen voelen, schrikachtig zijn, lijden onder nachtmerries en/of in gedachten de gebeurtenis steeds opnieuw herbeleven. Ook kun je plekken gaan vermijden waar de gebeurtenis plaatsvond. Daarbij komen onterechte schaamte- of schuldgevoelens vaak voor. Dit alles gebeurt omdat deze ervaring zo anders en vreselijk was, dat het je niet lukt om dit te verwerken in je hoofd. Herken je dit? Het is mogelijk dat je last hebt van een trauma en kunt lijden aan een post-traumatische stress-stoornis.

Behandeling EMDR

Chantal Rooth, psycholoog Hoofddorp heeft de nodige ervaring met het behandelen van trauma’s.

Dit doe ik met behulp van methoden uit de cognitieve gedragstherapie. De wetenschappelijk aangetoonde en erkende interventie die volgens de GGZ-richtlijnen hiervoor als eerste in aanmerking komt is EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dit houdt in dat je samen met je therapeut op zoek gaat naar het ergste herinneringsbeeld van de ramp. Deze haal je weer helemaal voor de geest en terwijl je dat doet, volg je met je ogen de vingers van je therapeut van links naar rechts. Na een aantal sets van ongeveer 30 seconden zul je meestal merken dat je emoties over de gebeurtenis ter plekke blijvend dalen. Deze methode is gebaseerd op het principe van werkgeheugenbelasting. Ik kan je hier in de therapie meer over vertellen, alsmede over andere interventies die wij (ook) kunnen inzetten. Meer over EMDR