Werkwijze

 

Cognitieve gedragstherapie

Als psycholoog Hoofddorp zijn mijn behandelingen hoofdzakelijk gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ik werk met stappenplannen en richtlijnen die wetenschappelijk bewezen effectief zijn, maar ik ga er ook vanuit dat jij uniek bent. Daarom bekijk ik samen met jou of jij misschien nog meer nodig hebt om te kunnen herstellen. Hierdoor krijg je bij mij een wetenschappelijk verantwoorde, op maat gesneden behandeling.

Wat is cognitieve gedragstherapie eigenlijk? Het is een praktische therapie die onderzoekt hoe jouw denken, voelen en doen met elkaar samenhangen en elkaar onderling beïnvloeden. Het gaat ervan uit dat het niet de situatie is die je iets laat voelen en doen, maar het is jouw (automatische) denken over de situatie die jouw gevoelens oproept en je gedrag uitlokt.

Soms klopt je interpretatie of verwachting van de situatie niet, waardoor jij je naar voelt en/of je niet effectief gedraagt. Jouw interpretaties hebben natuurlijk een oorzaak. Hiervoor kijken we ook naar je verleden maar de focus van mijn werkwijze ligt vooral in het heden. In het hier-en-nu ervaar je namelijk je problemen en kunnen we deze het beste aanpakken. We bekijken zorgvuldig en praktisch of jouw denken wel reëel is en of je misschien interpretatiefouten maakt van situaties waarin je het moeilijk hebt. Ook kunnen wij bekijken of je gedrag op de lange duur nadelige consequenties heeft en hoe wij dit kunnen veranderen. Onze goede samenwerking staat hierbij altijd centraal. Wil je alvast meer weten over cognitieve gedragstherapie? Lees meer op de website van de VGCT.

Terugvalpreventie

Wanneer wij samen concluderen dat je hersteld bent, maken we een terugvalpreventieplan. Dit is van belang om te voorkomen dat jouw klachten weer terugkomen. Het helpt om te weten in welke situaties jij meer risico loopt. Mocht je toch terugvallen, dan is het belangrijk voor je om te weten op welke signalen jij of je omgeving kan letten en hoe je op tijd kan ingrijpen.

Werk en re-integratie

Als Registerpsycholoog NIP heb ik mij gespecialiseerd op het gebied van Arbeid en Gezondheid.

Werk kan een belangrijk onderdeel van je leven zijn. Als dit (gedeeltelijk) wegvalt, ben je meestal ook even de controle op je leven kwijt. Samen besteden wij aandacht aan het weer terugkrijgen van de regie. We verhogen je psychologische draagkracht door je oude overtuigingen te onderzoeken en te werken aan nieuwe psychologische inzichten. Daarnaast ontwikkel je nieuwe vaardigheden om effectiever met (werk)stress en (werk)problemen om te kunnen gaan. Jouw nieuwe inzichten en vaardigheden kun je vervolgens oefenen en toepassen in jouw werk- en persoonlijke omgeving.

Ik heb veel werkervaring op het gebied van Arbeid en Gezondheid en Re-integratie. Als gevolg hiervan ben ik goed op de hoogte van de geldende wetgeving op dit gebied. Hierdoor heb ik inzicht in de belangen die spelen bij alle partijen en kan ik je goed begeleiden bij eventuele problemen op het gebied van je re-integratie. Samen met jou kunnen we voorstellen uitwerken die jouw re-integratie soepel en redelijk laten verlopen. Jouw duurzame herstel is onze stip op de horizon.